Projecten

Bekijk projecten waar we trots op zijn!

Uitbreiding en renovatie Planetarium Franeker

Voor de uitbreiding en renovatie van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker, het oudste werkende planetarium ter wereld, verzorgde Van der Weerd Installatietechniek de engineering en uitvoering van alle technische installaties.

Het planetarium werd gebouwd door Eise Eisinga tussen 1774 en 1781. Het bouwwerk, in gebruik als museum, is een rijksmonument en staat in de Top 100 van de Rijksdienst voor Monumentenzorg (2006).

In oktober 2014 is gestart met de uitbreiding van het planetarium. Het Eise Eisinga Planetarium trekt jaarlijks 45.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Door deze uitbreiding kan het publiek beter worden ontvangen. In het nieuwe pand, een voormalige bakkerij, zijn een ingang van het museum, de horeca, het kantoor en een educatieve ruimte voor bezoekende scholen en gezinnen gekomen. Het originele woonhuis van Eise Eisinga is nog meer in oorspronkelijke staat teruggebracht. In de vrijgekomen ruimte in het pand van het planetarium zijn onder andere de gedigitaliseerde handschriften van Eise Eisinga tentoongesteld. Met de uitbreiding maakt het planetarium een grote stap richting de definitieve nominatie voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

UPDATE
Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is op 19 september 2023 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

 

Datum: 19 mei, 2016
Opdrachtgever: Bouwbedrijf Van Marrum
  • technische installatie Planetarium 23
  • technische installaties planetarium 22
  • technische installatie Planetarium 14
  • technische installatie Planetarium 13
  • technische installatie Planetarium 11
  • technische installatie Planetarium 01